Pe de alta parte, decizia bancilor ar putea fi, in egala masura, o tentative de a incetini deprecierea hryvnei, moneda nationala a Ucrainei, care a coborât la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, tendinta care ar putea continua.

Astfel, sucursalele VTB, a doua bancă rusă, au stabilit o limită zilnică de 2.000 de hryvne (223 dolari) ce poate fi retrasă de la bancomatele de pe teritoriul Ucrainei.  'Banca noastră nu este singura care a fixat astfel de plafoane. Oficial, există riscul deteriorării cardurilor', a declarat un operator al serviciului VTB de relaţii cu clienţii.

Divizia UniCredit din Ucraina a stabilit, la randul ei, o limită zilnică de 1.500 de hryvne ce poate fi retrasă de la bancomate. Aceste restrictii sunt reactia bancilor la cresterea cererii pentru dolari şi euro, in contextual in care persoanele fizice şi juridice din Ucraina încearcă să evite riscurile legate de deprecierea monedei naţionale.

'Limitarea retragerilor de numerar este o încercare de a tempera cererea pentru valută. Dar nu credem că astfel se va stopa deprecierea hryvnnei. Rezervele Băncii centrale a Ucrainei scad şi va trebui să se concentreze mai degrabă pe nivelul datoriei externe decât pe rata de schimb', a explicat economistul Vladimir Osakovsky, de la Bank of America, în Moscova.