'Având în vedere poziţia patriotică a semnatarilor, precum şi dorinţa societăţii ucrainene de a se integra în Uniunea Europeană, consider necesar ca informaţiile din paşaportul ucrainenilor să fie dublate nu în limba rusă (ca până acum), ci în limba engleză', a declarat preşedintele Poroşenko, adăugând că a cerut guvernului să ia în calcul această propunere în vederea modificării legislaţiei în vigoare.

O petiţie online de înlocuire a limbii ruse cu cea engleză în actele de identitate ale ucrainenilor a adunat 25.000 de semnături la 27 octombrie, potrivit Unian. După ocuparea Crimeii în martie trecut de către Moscova şi ca urmare a conflictului din estul Ucrainei, mulţi ucraineni consideră limba rusă drept 'limba ocupantului rus', mai scrie agenţia ucraineană de presă.

Abrogarea legii limbilor regionale de către Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) după fuga ex-preşedintelui Viktor Ianukovici în Rusia la sfârşitul lunii februarie 2014, chiar dacă nu a fost promulgată de către preşedintele interimar de atunci, Oleksandr Turcinov, a fost folosită ca pretext de către separatiştii proruşi pentru escaladarea tensiunilor în estul rusofon al Ucrainei, ceea ce a degenerat până la urmă într-un conflict armat.

În baza acestei legi care a fost votată în 2012, limba minorităţii care depăşeşte 10% într-o regiune poate fi folosită în administraţia din zona respectivă, scrie agerpres.