"Optimismul Occidentul prinde aripi: in Ucraina, in avanscena intra diplomatia", scrie, intr-un comentariu pe aceasta tema, cotidianul britanic Financial Times. Prima, dupa multe luni zbuciumate, intrevedere a liderului de la Kremlin cu presedintele Barack Obama si alti lideri europeni survine intr-un moment important pentru criza ucraineana: atat guvernul de la Moscova, cat si Occidentul sunt interesate sa se ajunga la un acord deloc privind actiunile care trebuie intreprinse, estimeaza sursa citata.

Victoria categorica repurtata de Piotr Porochenko in alegerile prezidentiale din Ucraina, din 25 mai, nu a stopat un noul val de violenta in estul tarii. Dar recunoasterea de catre Putin a acestei victorii si inceputul retragereii trupelor ruse de la granita au "readus optimismul printre responsabilii americani si europeni, care spera ca, intr-un sfarsit, situatia va putea fi luata sub control".

Una dintre prioritatile viztitei europene a presedintelui Obama va fi elaborarea unei pozitii comune in privinta presiunilor care se impun impotriva Rusiei. "Alegerile au trecut, iar guvernele occidentale vor sa stabileasca alte conditii care sa determine Rusia sa se abtina de la alti pasi de destabilizare a regiunilor din estul Ucrainei prin intermediul unui sprijin ascuns", explica Financial Times.

In plus, liderii occidentali vor sa imprime un plus de legitimitte presedintelui ales al Ucrainei, Poroshenko, pe care Obama il va intalni cu prilejul vizitei in Polonia. Mai mult, Poroshenko a fost invitat in Franta, la ceremoniile dedicate Debarcarii din Normandia. "Principalul nostru obiectiv este sustinerea guvernului de la Kiev, nu pedepsirea Rusiei", a declarat expertul Andrew Kachins, de la centrul londonez pentru analize strategice.

De asemenea, liderii occidentali vor face un pas in directia Rusiei. "In pofida faptului ca oficial nu  este prevazuta o intrevedere Obama - Putin, cei doi se vor intalni, totusi, iar liderul de la Kremlin va avea o discutie cu seful statului francez, Francois Hollande. Manifestarile din Franta vor oferi, totodata, inaltilor functionari europeni sasa de a proceda la un schimb de opinii cu colegii rusi", subliniaza Financial Times.