Intr-un mesaj adresatii ucrainenilor, seful SBU, Aleksandr Iakimenko, a explicat ca hotararea este urmare a escaladarii starii conflictuale din tara. „Au fost incendiate sali de tribunal, sunt vandalizate locuintele oamenilor, exista victime atat din randul populatiei civile, cat si al fortelor de ordine”. Anuntul a venit dupa ce multimea dezlantuita a ocupat sediile Consiliului de stat, al Postei si al Radiodifuziunii, toate situate in centrul Kievului.

Ministerul ucrainean al apararii a precizat, la randul sau, intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei, ca, in operatiunea antiterorista, ar putea fi cooptate trupe miliarare, in baza „articolului 5 al legii privind Lupta impotriva terorismului”.

Anterior, cancelarul german, Angela Merkel a ridicat, pentru prima data de la izbucnirea tensiunilor in Ucraina, despre formarea unui guvern de tranzitie ca varianta de dialog politic intre partile conflictuale. „Numai un dialog politic pentru conduce la rezolvarea problemei. In ceea ce priveste dialogul politic, este vorba despre crearea unui guvern de tranzitie, este vorba despre alegeri libere”, a spus seful guvernului de la Berlin la o conferinta de presa.

Pe acest fundal, in timp ce Statele Unite au amenintat cu anularea vizelor pentru unii dintre actualii lideri ai regimului de la Kiev, ministrii de externe ai Germaniei, Frantei si Poloniei si-au facut cunoscuta intentia de a se deplasa, joi dimineata, la Kiev. "Dialogul dialogul politic între opoziție și putere trebuie reluat", a declarat șeful diplomației franceze, Lauren Fabus, în prezența secretarului de stat american John Kerry. Fiecare parte "trebuie să se mobilizeze în mod pașnic pentru a reveni la dialog", a adăugat seful diplomatiei de la Paris.