„Am cerut partenerilor nostri straini (Polonia, SUA, etc), sa ne acorde, intr-o saptamana sau doua, un credit. Avand in vedere situatia existenta, valoarea totala a sustinerii financiare internationale pe care Ucraina spera sa o obtina in 2014 si 2015 ar putea atinge 35 miliarde de dolari”, a spus Kolobov, intr-o declaratie postata pe site-ul institutiei pe care o conduce.

Saptamana trecuta, Rusia urma sa achizitioneze o a doua transa de euro-obligatiuni ucrainene, pentru doua miliarde de dolari. Dar evenimentele din ultimele zile au determinat Moscova sa amane ajutorul sau pana la instalarea la Kiev a unui guvern legitim. La sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, Rusia a cumparat deja astfel de obligatiuni pentru trei miliarde de dolari.

Intre timp, agentia turca Zaman scrie ca Uniunea Europeana a contactat SUA, Japonia, China, Canada si Turcia pentru a stabili o coordonare a eforturilor de sustinere financiara a Ucrainei. Printre altele, este posibila organizarea, din initiativa Bruxelles-ului, o conferinta a donatorilor.