In cele mai multe dintre cazuri, trupele Berkut au fost mobilizate pentru dispersarea acțiunilor de protest, care au condus în cele din urmă la căderea regimului președintelui Viktor Ianukovici.

'Berkut nu mai există. Am semnat Decretul cu numărul 144 din 25 februarie 2014 cu privire la lichidarea unității speciale de poliție pentru siguranța publică Berkut', a scris Avakov marți seara pe contul său de pe Facebook.

El a precizat că în cursul zilei de miercuri se va prezenta în fața presei pentru a explica detaliile și domeniul de aplicabilitate ale acestei decizii.

Potrivit AFP, Berkut a fost vârful de lance al represiunii contra opozanților în Ucraina și există înregistrări în care membrii Berkut apar folosind muniție de război asupra mulțimii. Cel puțin 82 de persoane au murit și peste 700 au fost rănite în confruntările dintre poliție și manifestanți săptămâna trecută la Kiev, conform unui bilanț oficial.

Partidul naționalist Svoboda a prezentat duminică un proiect de lege pentru dizolvarea trupelor antirevoltă, responsabile pentru cele mai multe victime în violențele de la Kiev.

La sfârșitul anului trecut, detașamentele Berkut, care au o comandă unificată dar sunt subordonate birourilor regionale ale Ministerului de Interne, numărau aproximativ 4.000 de militari.

Forțele Berkut, cunoscute și sub numele de "Beretele Roșii", au fost create în 1992 pe baza forțelor speciale de poliție din Ucraina sovietică, mentioneaza Agerpres in pagina electronica.