Semnatarii ultimatului promit sa treaca la actiuni concrete, daca autoritatile de la Kiev nu le va indeplini cerintele. „Nu am cerut mare lucru – amnistierea tuturor detinutilor politici, organizarea unui referendum, anularea majorarii preturilor si tarifelor, limba rusa. Sunt cerinte elementare, pe intelesul guvernului oricarui stat civilizat”, se spune in mesaj.

Intre timp, la Donetsk, sustinatorii federalismului au preluat, la Donetsk, controlul asupra centrului de televiziune. Specialisti pro-rusi intentioneaza sa puna in functiune aparatura necesara pentru transmiterea canalelor rusesti de televiziune in regiune.

Pe de alta parte, observatorii straini ai OSCE, arestati vineri de separatistii pro-rusi la Slaviansk, au fost prezentati presei. Cele opt persoane – patru germani, un ceh, un danez, un polonez si un suedez – au fost retinuti in timp ce se plimbau pe strazile acestui bastion al separstistilor, insotiti de oameni ai armatei ucrainene. „Nu sunt prizonieri, sunt oaspetii nostri”, a declarat unul Viaceslav Ponomarev, autoproclamat „primarul din Sloviansk”.

„Toti oficialii europeni sunt in stare buna, nimeni nu e bolnav”, a asigurat unul dintre observatorii detinuti, colonelul german Axel Schneider, care a declarat ca au fost bine tratati. „Nu avem nici un indiciu privind momentul cand ne vor trimite acasa”, a adaguat el.