Ministrului Energiei din Ucraina, Iuri Prodan, spune ca printre subiectele principale ale discuțiilor va fi problema rambursarii datoriei ucrainene pentru gazele livrate de Rusia. Șeful Gazprom, Alexei Miller, a numit suma datoriei - 1,711 miliarde de dolari.

Cele două părți vor discuta, de asemenea, creșterea tarifelor de tranzit. De la 1 aprilie, Gazprom a ridicat prețul gazelor pentru Ucraina la 385.5 dolari pe mia de metri cubi.

Anterior, ministrul de finanțe ucrainean, Oleksandr Shlapak, a informat publicul că de la 1 mai prețul gazelor va crește in medie cu 73% pentru cei care-l folosesc exclusiv pentru aragaz. 

Potrivit unui expert de energie independent și fost secretar de presă Naftogaz, Valentin Zemlyansk, veniturile suplimentare in bugetul Ucrainei vor fi de aproximativ 450 milioane de dolari. 

Alexei Miller, Gazprom

La rândul său, ministrul Justiției, Pavel Petrenko,  a declarat că Kievul nu intenționează să anuleze acordurile cu Federația Rusă privind Flota Marii Negre din Crimeea, pentru că teritoriul Crimeei este in continuare ucrainean.

"Toate aceste acorduri vor reprezenta probe în instanțele de judecată, prin care Ucraina va demonstra ilegalitatea acțiunilor Rusiei  și va solicita despăgubiri pentru daune", spune Petrenko.

Din punctul de vedere ucrainean, flota Rusiei la Marea Neagră este încă pe teritoriul ucrainean. Flota trebuie sa plateasca chirie și, prin urmare, Kiev are dreptul sa ignore posibila creștere cu 100 de dolari a prețurilor la gaze.

Directorul de programe energetice al Centrului de Economie Mondială și Relații Internaționale, Valentin Zemlyansky, a declarat pentru Nezavisimaya Gazeta ca, în documentele semnate în aprilie 2010, la Kharkiv, partea rusă a eliminat taxele de export pentru gaz, ceea ce a redus prețul cu 100 de dolari pe mia de metri cubi.

Acordul prevede că în cazul în care partea ucraineană va încerca să rezilieze contractul, acesta va trebui să plătească Rusiei pierderile din veniturile de taxe la export pentru toti cei 25 de ani de stationare a Flotei ruse in Crimeea. Suma este de peste 40 miliarde de dolari. 

Acum, pentru că situația s-a schimbat, fiecare parte consideră că cealaltă ar trebui să plătească penalitati. Kievul nu exclude faptul că Rusia ar putea cere Ucrainei să plătească aproximativ 11 miliarde dolari - reprezentand valoarea taxelor vamale neincasate în ultimii patru ani. Partea ucraineană nu are de gând să accepte asa ceva.