„Asigurarea securitatii nationale impune din partea statului actiuni ferme si eficiente. Faptul ca in 2010, Ucraina si-a proclamat neutralitatea nu a contribuit la sporirea securitatii, ba dimpotriva a redus capacitatea de aparare. Singura organizatie care are puterea de a asigura o securitate colectiva in spatiul euroatlantic este Alianta Nord-Atlantica”, si-au justificat demersul deputatii ucraineni.

Daca proiectul de lege va fi adoptat, in textul Legii fundamentale se va introduce, la capitolul prioritati nationale, integrarea in structurile NATO si UE. In plus, secretarul Consiului de securitate al Ucrainei a declarat ca, pe viitor, este posibil ca pe teritoriul tarii sa fie amplasate unitati militare al Aliantei.

In acest context, fostul premier Iulia Timosenko a estimat ca, „Flota rusa la Marea Neagra, in special dupa ultimele evenimente, trebuie considerata drept focar de instabilitate militara pe teritoriul Ucrainei”. Intr-un interviu acordat presei occidentale, Timosenko a propus evacuarea Flotei si denuntarea acordurilor de la Harkov, prin care a fost prelugita perioada de stationare a acestei unitati a marinei militare a Rusiei in portul Sevastopol.