„Comisia va incepe sa functioneze de saptamana viitoare. Iar una dintre principalele misiuni va viza realizarea unui tranzit de gaze naturale in regim revers din Europa”, a precizat Prodan, explicand ca tara sa se teme de eventuale nereguli care pot apare, in timp, in furnizarea de gaze de catre Rusia.

In plus, a precizat el, Ucraina s-ar putea confrunta cu o serie de greutati legate de achitarea facturilor catre Gazprom, avand in vedere ca autoritatile de la Kiev nu vor mai beneficia de „bonusurile acordate pana acum de Moscova in schimbul stationarii in Crimeea a Flotei ruse in Marea Neagra”.

La randul sau, Oettinger a precizat ca, deocamdata, Slovacia a acceptat numai o continuare a negocierilor, nefiind inca pregatita sa semneze un memorandum privind furnizarea de gaze catre Ucraina in regim revers. „Slovacia poate furniza 8-10 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Exista un memorandum semnat cu partea ucraineana, nu si de Slovacia, care s-a aratat, totusi, dipusa, sa continue discutiile”, a detaliat Oettinger.

Anterior, seful Gazprom, Aleksei Miller, a declarat ca datoriile tot mai mari ale Ucrainei creaza premisele pentruo noua criza a gazelor. Potrivit estimarilor sale, nota de plata a crescut la 1,89 miliarde de dolari, in conditiile in care livrarile pe luna februarie nu au fost achitate. De mentionat ca, la sfarsitul anului trecut, Moscova a acceptat o reducere cu o treime a pretului la gaze naturale pentru Ucraina, pana la 268,5 dolari/mia de metri cubi.