Cele trei bănci nu au reuşit să ajungă la un acord cu autorităţile europene de reglementare, în decembrie, pentru închiderea investigaţiei referitoare la manipularea Euribor, în baza căreia sunt calculate dobânzile instrumentelor financiare derivate denominate în euro, relatează Bloomberg.

În luna decembrie, Comisia Europeană a ajuns la un acord cu şase bănci, între care Barclays, Deutsche Bank, RBS şi Societe Generale, care au recunoscut faptul că au format un cartel pentru manipularea Euribor şi, într-un caz similar, Libor.

În urma acordului, amenzile aplicate acestor bănci au fost reduse cu 10%. Amenzile cumulate impuse celor şase instituţii financiare au atins nivelul record de 1,7 miliarde de euro.

Societe Generale a contestat amenda.

Dacă vor fi găsite vinovate, Credit Agricole, HSBC şi JPMorgan riscă amenzi de până la 10% din cifra anuală de afaceri.

"CE suspectează că cele trei bănci s-ar fi asociat în vederea distorsionării traseului normal al procesului de stabilire a preţurilor, pentru dobânzile instrumentelor derivate în euro", se arată într-un comunicat al instituţiei europene.

JPMorgan şi HSBC au anunţat în comunicate separate că se vor apăra de acuzaţiile aduse de Comisie. Credit Agricole va analiza acuzaţiile CE de îndată ce îi vor parveni, a precizat banca.

Cele trei bănci au posibilitatea să răspundă plângerii antitrust a Comisiei atât în scris cât şi în cadrul unei audieri.