Europa modifica regulile de lucru cu marile agentii de rating. Moody’s, Standard & Poor’s si Fitch vor avea la dispozitie numai trei zile pe an pentru publicarea unor vesti proaste, vezi degradarea notelor.


Uniunea Europeana, care a criticat in repetate randuri metodele de lucru ale agentiilor de rating, a pregatit un raspuns pe masura nemultumirilor ei. Comisia UE, Parlamentul si Consiliul european au convenit noile reguli pentru Moody’s, Standard & Poor’s si Fitch. „Institutiile care calculeaza ratinguri trebuie sa devina mai transparente cand este vorba de notarea statelor, sa respecte un anumit calendar si sa convina perioada publicarii calificativelor modificate”, se arata in comunicatul emis in acest sens de comisarul european Michel Barnier.

Aceste structuri, precizeaza documentul, „trebuie sa functioneze dupa reguli stricte, ceea ce va spori responsabilitatea pentru greselile deterinate de imprudenta sau rea intentie. Este esential, pentru ca ratingurile au un impact direct asupra pietelor financiare si a economiei in ansamblul ei”, explica textul.

Incepand cu anul de criza 2008, deciziile celor trei mari agentii de evaluare, toate americane, au provocat greutati tarilor europene in atragerea de finante. Politicienii au criticat retrogradarea notelor, cu repercusiuni directe asupra costului de creditare, catalogand hotararile Moody’s, Standard & Poor’s si Fitch rept lipsite de obiectivitate. Ratingurile „nesolicitate” sunt cele facute nu la cererea clientului, ci din propria initiativa a agentiei si nu sunt platite de entitatea analizata, precizeaza Bloomberg, mentionand ca in aceasta categorie intra, in primul rand, ratingurile de tara.

Pentru a evita turbulente pe piete, agentiile vor trebui, prin urmare, sa stabileasca un calendar, care sa indice data cand vor fi publicate notele acordate datoriilor suverane ale tarile UE. In plus, aceste calificative vor putea fi publicate dupa cel putin o ora de la inchiderea burselor din UE. De asemenea, agentiile vor fi obligate sa prezinte o justificare mai detaliata a deciziilor lor si de o maniera mai transparenta.