Razboiul comercial dintre UE si China se extinde. Uniunea Europeana a anuntat oficial ca a lansato procedura a OMC impotriva Chinei din cauza taxelor impuse de Beijing la importurile europene de tevi de otel. „UE este de parere ca aceste taxe anti-dumping sunt incompatibile cu regulile OMC”, a explicat Bruxelles, estimand ca respectivele „taxe de 9,7% si 11,1% aplicate produselor europene ingreuneaza considerabil accesul lor pe piata chineza”.

Mai exista, totusi, o posibilitate de impacare, avand in vedere ca prima etapa a procedurii este cea a consultarilor. Partile implicate se intalnesc la masa negocierilor in speranta gasirii unei solutii amiabile, inainte de desemnarea unui grup de experti insarcinati sa transeze problema. „Discutiile vor oferi o oportunite de a gasi o rezolvare negociata”, nota, de altfel, Comisia europeana in comunicatul ei. Dar, daca nu se va ajunge la o intelegere, UE poate solicita in termen de 60 de zile constituirea unui grup care sa ia o decizie”, a amintit, pe de alta parte, Bruxellesul.

„Vom trata aceasta chestiune la modul cel mai adecvat posibil, conform prevederilor mecanismului OMC de reglementare a disputelor”, a indicat, la randul lui, ministerul chinez al comertului, fara a oferi alte detalii.

Oricum, procedura a tensionat relatiile si asa destul de incordate dintre UE si China. Un conflict care vine in completarea altor sase proceduri deja lansate de Uniunea Europeana impotriva Chinei, care numara, la randul ei, trei diferende cu UE. Cum se va termina totul, este greu de anticipat.