"Fuziunea dintre operatorii bursieri Deutsche Boerse şi London Stock Exchange Group ar fi redus semnificativ competiţia prin crearea unui monopol de facto în domeniul crucial al operaţiunilor de clearing cu instrumente cu venituri fixe. În condiţiile în care părţile nu au reuşit să ofere remediile necesare pentru a răspunde la aceste îngrijorări, Comisia a decis să interzică fuziunea", a explicat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

Anunţul executivului comunitar nu constituie o surpriză având în vedere că relaţiile dintre Deutsche Boerse şi LSE s-au tensionat în ultimele luni, în special când vine vorba de locul unde ar fi trebuit să fie centrul de decizie al noii entităţi. Cu toate acestea, deciziile de interzicere a unei fuziuni sunt destul de rare în UE, în medie, Comisia Europeană interzicând doar o singură fuziune pe an.

Fuziunea dintre Deutsche Boerse şi London Stock Exchange Group, o tranzacţie de 29 de miliarde de dolari, ar fi dat naştere celui mai mare operator bursier din lume în funcţie de cifra de afaceri, relateaza agerpres.

Casele de compensare, sau contrapărţile centrale precum LCH.Clearnet, deţinută de LSE, şi Eurex Clearing, filială a Deutsche Boerse, se plasează între cele două părţi ale tranzacţiilor cu derivative pentru a asigura că tranzacţia se finalizează chiar dacă una din părţi dă faliment. Împreună, LSE şi Deutsche Boerse au o pondere mare pe piaţa operaţiunilor de clearing, astfel că ar fi fost nevoite să vândă o parte din operaţiunile care se suprapun.