Uniunea Europeană a introdus o serie de limite pentru bonusurile plătite angajaţilor băncilor, în ideea de a pune capăt tendinţei bancherilor de a-şi asuma riscuri prea mari, tendinţă care a contribuit la criza financiară din 2007-2009 şi a obligat guvernele să vină în ajutorul băncilor. Legea europeană stipulează că salariaţii din bănci nu trebuie să primească prime mai mari de 100% din salariul de bază sau 200% dacă statul în cauză autorizează acest lucru. Legea se aplică celor din conducerea băncilor şi celor care îşi asumă riscuri, majoritatea cu sediul la Londra.

La băncile mai mici şi la firmele de gestionare a activelor nu s-au aplicat reglementările privind bonusurile deoarece se considera că acestea prezintă un risc mai mic la adresa sistemului financiar, scrie agerpres.

Grupurile care reprezintă băncile mici, fondurile speculative şi cele de gestionare a activelor au făcut lobby pentru ca EBA să le excludă de la noile reglementări privind bonusurile. Între timp, directorii companiilor financiare cer consilierilor planuri de urgenţă, susţin surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Autoritatea Bancară Europeană a anunţat luni că UE ar trebui să ia în considerare amendarea legii 'pentru a sprijini explicit excepţiile specifice la aplicarea aranjamentelor amânate. Neaplicarea reglementărilor ar trebui să fie posibilă pentru instituţiile mici şi pentru angajaţii care primesc doar o sumă mică din remuneraţia variabilă'.

De asemenea, EBA a publicat luni o versiune revizuită a reglementărilor privind plata bancherilor, care nu va intra în vigoare până în ianuarie 2017, un an mai târziu decât se anticipa, pentru ca statele membre ale UE să aibă mai mult timp la dispoziţie pentru a le adopta.

Luna trecută, Autoritatea Bancară Europeană a anunţat că aproape toate statele membre ale Uniunii Europene au permis băncilor să dubleze bonusurile acordate angajaţilor, dacă au primit în prealabil aprobarea acţionarilor.

Potrivit EBA, aproape toate statele membre UE, cu excepţia Belgiei, Suediei, României şi Sloveniei, au permis băncilor să dubleze bonusurile. Cu toate acestea, doar în 15 state membre băncile au recurs la această opţiune de a solicita aprobarea acţionarilor. EBA precizează că băncile din ţările care au plătit cele mai mari salarii înaintea crizei au recurs la această opţiune de a solicita acţionarilor dublarea bonusurilor.

Marea Britanie, cel mai mare centru financiar din UE şi de asemenea ţara care s-a opus de la început limitării bonusurilor, nu aplică limita decisă de UE pentru toate băncile, însă acelaşi lucru este valabil şi în cazul Franţei. Potrivit EBA, în Marea Britanie limitarea bonusurilor se aplică doar băncilor mari, băncilor de locuinţe sau marilor firme de investiţii.

Raportul EBA mai arată că organismele de reglementare bancară din UE au început să introducă recomandările sale privind restrângerea aşa-numitelor 'alocaţii', pe care un număr de bănci le plăteau pentru a influenţa astfel salariul fix şi a reduce impactul limitării bonusurilor. Băncile plăteau alocaţii lunare sau trimestriale care potrivit EBA nu ar trebui incluse în salariul fix, ceea ce înseamnă că încălcau legislaţia comunitară. Însă EBA precizează că nu toate organismele de reglementare au putu să ceară băncilor să modifice contractele la timp pentru bonusurile acordate pentru performanţele din 2014 dar vor face acest lucru pentru 2015.