Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat cu cvasiunanimitate noi sancţiuni împotriva Rusiei, un proiect care provoacă indignarea Moscovei, dar şi a Europei, deoarece el ar permite să fie sancţionate companii europene.

Proiectul de lege, care mai trebuie adoptat de Senat, urmăreşte să impună represalii Rusiei după o presupusă campanie de dezinformare şi de piraterie informatică în timpul alegerilor prezidenţiale americane de anul trecut. Alte motive pentru impunerea de sancţiuni sunt anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi amestecul în conflictul din Ucraina.

Textul prevede şi un mecanism inedit care nu este pe placul Casei Albe: preşedintele american Donald Trump are nevoie de acceptul congresmenilor dacă va dori vreodată să decidă suspendarea sancţiunilor existente împotriva Rusiei.

Dacă textul trece de Senat, Donald Trump va putea face uz de dreptul său de veto. Dar este suficient ca textul să fie votat din nou în Congres cu majoritate de două treimi pentru ca veto-ul preşedintelui american să fie anulat, informeaza agerpres.