Documentul, pus la punct de expertii europeni, se concentreaza cu precadere pe de gaze naturale, care ocupa 42% din importurile de hidrocarburi ale UE si 27% din consum, in conditiile in care sase state est-europene depin in totalitate de livrarile din Rusia.

In general, comenteaza Kommersant, noua strategie nu vine cu noi idei spectaculoase, mergand pe pe masurile devenite deja traditionale. Astfel, scrie cotidianul rus care afirma ca a intrat in posesia unei copii a acestei strategii, care va fi publicata marti, pe termen mediu si lung se are in vedere o crestere a furnizarii de gaze naturale din surse alternative.

Uniunea Europeana mai propune, de asemenea, "o ampla dezbatere" privind posibilitatea ingreunarii accesului la infrastructura energetica strategica pentru companiile de stat din "tari furnizoare cheie".

In ceea ce priveste masurile pe termen scurt care ar ajuta UE sa rezolva problema neregulilor ce pot surveni in aprovizionarea cu gaze inca din aceasta iarna, lista este, potrivit Kommersant, destul de saraca, ea rezumandu-se la o crestere a rezervelor in depozitele subterane si la elaborarea unor planuri nationale de reducere a consumului in situatii de forta majora.

Singura propunere relativ noua vizeaza trecerea sub controlul UE sau a Agentiei Internationale pentru Energie a unei parti din rezervele cumulate. Altfel spus, crearea unor rezerve strategice ale Uniunii Europene.

Dar, scrie mai departe Kommersant, citand surse proprii, companiile europene de resort nu au primit, deocamdata, nici o indicatie in acest sens, desi ideea in sine face de mai multi ani obiectul unor discutii in interiorul Uniunii.

In alta ordine de idei, documentul precizeaza ca, pregatindu-se sa semneze contracte energetice cu terte tari, statele membre UE trebuie sa informeze Bruxelles-ul si sa tina cont de recomandarile acestuia.