Razboiul sanctiunilor dintre Rusia si tarile occidentale ar putea continua in aer. UE este gata sa interzica firmelor rusesti de transport aerian sa zboare deasupra Europei, scrie Deutsche Welle.

"Nu e cazul sa ne complicam cu procese interminabile prin tribunale internationale", pur si simplu, trebuie inchis spatiul aerian de deasupra Europei pentru transportatorii rusi, a declarat reprezentantul oficial al Germaniei la Comisia Europeana, Richard Kuhnel.

Potrivit spuselor sale, UE este cu adevarat dispusa "sa stranga cureaua" si sa actioneze dupa principiul "ochi pentru ochi".

Dar, a adaugat diplomatul german, "noi vrem sa depasim aceasta logica a sanctiunilor, vrem sa ne asezam cu rusii la masa negocierilor, pentru ca impreuna sa analizam caile ulterioare pentru dezvoltarea Ucrainei".

In acest context, seful diplomatiei de la Kremlin, Serghei Lavrov, s-a grabit sa iasa in fata rampei, calificand drept zvonuri rautacioase informatiile potrivit carora Moscova s-ar pregati sa restricteze zborurile pe deasupra teritoriului Rusiei spre Asia.

"Ar fi un dezastru daca Europa ar inchide spatiul aerian", a comentat expertul rus in domeniu, Andrei Kramarenko. "Nici nu vreau sa ma gandesc ce s-ar putea intampla. Da, principalii operatori vor inregistra pierderi uriase, dar cum rezolvi problema pasagerilor? Ce alternative le oferi? Nu, e groaznic", a spus el.