Uniunea Europeana "ramane extrem de vulnerabila", pentru ca de 10 ani ea importa 53% din consumul de energie, ceea ce o costa 1 miliard de euro pe zi, iar "principalul furnizor este Rusia, cu 39% din achizitiile de gaze naturale si 33% din cele de petrol", a subliniat presedintele executivului european, Jose Manuel Barroso.

Insarcinata in martie de liderii europeni sa identifice optiunile de reducere a acestei dependente, Comisia europeana a prezentat miercuri doua documente voluminoase: un studiu privind securitatea energetica si un plan de actiuni. Ele vor fi dezbatute in cadrul summitului UE de la sfarsitul lunii iunie.

Dar, avertizeaza executivul celor 28, daca in aceasta iarna Gazprom va decide sa suspende furnizarea de gaze catre Ucraina in absenta unui acord privind reglementarea datoriei sale, Uniunea Europeana se va gasi in mare dificultate.

UE a cumparat anul trecut 133 miliarde metri cubi de gaze din Rusia, din care 63 de miliarde au fost tranzitate prin Ucraina. Daca tranzitul este intrerupt, UE va putea folosi alti furnizori si ar putea deschide rezervoarele subterane. In prezent, statele membre detin in cisterene lor 47,3 miliarde metri cubi de gaze, adica 58,6% din capacitatea de stocare.

Dar, atrag atentia surse europene citate de AFP, pentru ca lucrurile sa decurga cat de cat normal, tarile UE trebuie sa dea dovada de solidaritate cu partenerii lor mai afectati de intreruperea furnizarilor de gaze. Rezervele nu vor asigura o "autonomie" de lunga durata, daca nu se va proceda inclusiv la o reducere a consumului intern in fiecare stat mai putin dependent.

In ceea ce priveste alti furnizori traditionali, precum Norvegia, dar aceasta tara a ajuns, in prezent, la "limita capacitatilor sale si nu poate furniza un surplus de 130 de milioane de metri cubi pe zi decat timp de cateva zile", a precizat o sursa europeana.

Alta alternativa vizeaza achizitia de gaze naturale lichefiate, dar preturile sunt mult mai ridicate decat pentru gazul rusesc, a adaugat interlocutorul AFP. In sfarsit, Europa ar putea cere Gazprom sa creasca transportul de gaze prin gazoductul North Stream, conducta care traverseaza Marea Baltica pana in Germania.

Dar aceasta ultima solutie nu face decat sa sporeasca dependenta UE de Moscova si sa sustina jocul presedintelui Vladimir Putin, care a cerut in repetate randuri europenilor sa sustina constructia unor variante de transport care sa ocoleasca Ucraina.