Programul "PRISM le-a arătat europenilor necesitatea de a avea reguli puternice şi stricte", a subliniat Viviane Reding într-un interviu acordat AFP înainte de începerea unei reuniuni informale cu miniştrii de justiţie din UE de la Vilnius, în Lituania. Ea a salutat faptul că a obţinut sprijinul miniştrilor francez şi german, Christiane Taubira şi Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, semnatare ale unei declaraţii comune în care insistă pe "datoria de a garanta un înalt nivel de protecţie a datelor cetăţenilor europeni".

"Fiecare trebuie să ştie ce date personale sunt colectate de operatorii de telecomunicaţii, în ce măsură aceste date sunt transferate autorităţilor străine şi cu ce scop", insistă cei doi miniştri. "Acţiunea comună franco-germană va fi extrem de utilă", a dat asigurări Viviane Reding, al cărei proiect de reglementare pentru a întări protecţia datelor în UE a fost respins la ultima reuniune a miniştrilor la începutul lunii iunie, la Luxemburg.

De atunci, europenii au descoperit PRISM, un program informatic introdus de NSA, agenţia naţională de securitate americană, menit a scana comunicaţiile digitale pe platforme online precum Facebook, Google sau Skype. Datele personale ale cetăţenilor au fost astfel transferate şi utilizate de către Statele Unite fără ca aceştia să ştie şi fără a avea mijloacele de a se apăra în tribunalele americane, scrie Agerpres in pagina electronica.

"Vom putea accelera ritmul şi vom face acest lucru extrem de repede", a adăugat Viviane Reding, care speră la progrese la următoarea reuniune oficială a miniştrilor de interne şi justiţie din UE la 7 şi 8 octombrie, la Luxemburg. Ea şi-a anunţat intenţia de a analiza până la această reuniune dispoziţiile 'Safe Harbor', un ansamblu de principii de protecţie a datelor personale publicat de Departamentul Comerţului din SUA, la care firmele stabilite în SUA adeăr pentru a putea primi date cu caracter personale provenite din UE.

"Mă întreb: este cu adevărat 'sigur'? Vreau să văd dacă datele cetăţenilor europeni sunt cu adevărat protejate sau trebuie luate măsuri", a explicat ea. "Nu putem să transferăm datele personale ale cetăţenilor europeni fără a le obţine acordul", a insistat ea.