Datele furnizate de Europressedienst, firma de consultanță din Bonn, au ajutat Comisia European sa construiasca cazul prin care s-a denunțat dumpingul practicat de China in comertul cu panouri solare. Disputa a fost dezamorsata în week-end-ul trecut cand China și UE au fost de acord cu reducerea importurilor chineze și evitarea platii taxelor.

Informațiile care au dus la decizia UE, contestata initial de China, sunt contestate si de firmele din UE care monteaza sisteme solare. Reprezentantii acestora cred că raportul Europressedienst ar fost folosit pentru a exagera capacitatea europeana de a produce panouri solare.

O scrisoare din 2 Iulie adresată Europressedienst a dezvălut pentru prima dată că Executivul european a început propria investigație privind această companie, căutând să verifice in mod minutios informațiile furnizate de Europressedienst despre piata fotovoltaică.

Instalatorii spun ca Europressedienst a furnizat Comisiei date care au fost anterior utilizate de către producatorii europeni de panouri solare pentru a demonstra cauza lor. Ei precizeaza ca Europressedienst a mai lucrat anterior pentru principalul fabricant german de panouri solare, SolarWorld și pentru EU ProSun, grupul de lobby al producătorilor europeni, o mențiune care ar putea implica un conflict de interese.

Europressedienst a refuzat sa comenteze pe această temă. "Din păcate, în calitate de consultant al Comisiei Europene, avand atributii foarte specifice, nu putem oferi informatii cu privire la acest subiect", a declarat compania de consultanta într-un e-mail.

Milan Nitzschke, președintele al EU ProSun și vice-președinte al SolarWorld, a confirmat luni că grupul de lobby a folosit anul trecut datele furnizate de Europressedienst în plângerea initiala adresata Comisiei privind taxele de dumping, dar a negat orice alianță cu firma de consultanta în vederea creșterii “artificiale”  a capacitatii de productie din UE. El a confirmat, de asemenea, că SolarWorld a angajat un director de la Europressedienst pentru a se ocupa de proiecte de marketing si publicare, dar a precizat că nu a fost plătit sa ofere informații sau sa lucreze la cazul anti-dumping.

Comisia a negat luni că cifrele furnizate de Europressedienst ar fi putut influența deciziea in cazul panourilor solare și a precizat că investigatia este procedura standard de verificare a datelor furnizate de consultanți. De asemenea, Comisia a declarat că s-a bazat pe propriile sale date pentru principalele aspecte ale acestui caz.

NEVOILE PIEȚEI FOTOVOLTAICE

Întrebarea principala care se pune in cazul acestei dispute este dacă datele furnizate de Europressedienst au exagerat capacitatea de productie de panouri solare a Uniunii Europene.

Europressedienst este citat de 23 de ori ca sursă de informații în decizia Comisiei din 4 iunie, care a concluzionat că  exportatorii chinezi sunt vinovati de dumping și a ordonat sancțiuni. Un purtator de cuvant al Comisiei a declarat luni că Bruxelles-ul s-a bazat pe informatiile furnizate de Europressedienst numai pentru date generale, cum ar fi volumele de vânzări inregistrate la panourile solare în Europa, producția și numărul de angajați, date care nu ar fi afectat concluziile în acest caz. 

Pentru informații mai detaliate, cum ar fi prețurile de vânzare ale industriei, costul de producție și profituri, Comisia a utilizat datele obținute din propriile chestionare care au fost trimise la companiile din industrie, a spus purtătorul de cuvânt.

Cu toate acestea, Comisia a scris Europressedienst pe 2 iulie pentru a programa pentru 15-16 iulie la sediul acestei companii o intalnire de verificare la fața locului a datelor macroeconomice oferite.

Unul dintre cei trei oficiali care au efectuat controlul a confirmat pentru Reuters că o anchetă era în curs de desfășurare, dar a refuzat să dea detalii. 

În scrisoarea Comisiei, Europressedienst i s-a comunicat să aibă toate documentele originale disponibile. "Scopul verificării este acela de a afla daca statisticile macroeconomice pe care le-ați furnizat la 23 aprilie 2013, metodologia aferenta prezentata la 6 mai 2013 și orice alte informații sunt relevante pentru această procedură", a declarat Comisia într-o scrisoarea adresata Europressedienst.

Comisarul UE pentru comerț, Karel De Gucht a rezolvat disputa panourilor solare sâmbătă ajungand la un acord cu Beijing-ul prin stabilirea unui preț minim pentru importurile de panouri din China în Europa, care au fost anul trecut in valoare de 21 miliarde de euro (27 miliarde dolari).

Cazul panourilor solare a fost declansat anul trecut, cand EU ProSun, grupul de producători europeni, s-a adresat Comisiei cu o plângere prin care a acuzat China că practică dumping in Europa, folosind datele furnizate de Europressedienst. 

Avocații instalatorilor spun ca datele Europressedienst utilizate de către EU ProSun în plângerea de anul trecut nu ar trebui sa constituie pentru Comisie un argument de bază în decizia sa finală. "Datele furnizate de Europressedienst nu constituie informații independente și corecte",  au declarat avocații firmei de avocatura Mayer Brown din Bruxelles intr-o scrisoare adresată Comisiei în numele Alliance for Affordable Solar Energy (AFASE). "AFASE suspecteaza că datele oferite de Europressedienst au fost comandate de UE ProSun."

O scrisoare de la EU ProSun adresata Comisiei în aprilie a inclus o anexă cu tabele citand Europressedienst ca sursă pentru calcularea capacității UE de productie a panourilor solare, a capacității la nivel mondial și a cererii din UE.