Ministrul pentru Pieţele Financiare, Per Bolund, a declarat, într-un interviu acordat agenţiei de presă TT, că Executivul de la Stockholm vrea să facă o analiză detaliată, parţial şi pe fondul ieşirii Marii Britanii din UE (Brexit). Analiza ar putea avea ca rezultat aderarea Suediei la uniunea bancară, a apreciat Per Bolund.

Declaraţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al oficialului suedez. Aceasta vine după ce Nordea Bank AB, cel mai mare creditor din Scandinavia şi singura bancă de importanţă sistemică din regiune, a ameninţat că va părăsi Suedia, după ce Danemarca a început o analiză pentru aderarea la uniunea bancară, încercând să devină mai atractivă pentru investiţii.

Directorul general al Norde, Casper von Koskull, a afirmat că banca cu sediul în Stockholm ar putea avea de câştigat dacă va fi mai apropiată de reglementările europene, în special având sediul într-o ţară membră a uniunii bancare.

Nordea s-ar putea muta în Danemarca sau în Finlanda. Guvernele celor două ţări spun că banca este binevenită. Deja Finlanda este membră a uniunii bancare, iar luna aceasta Danemarca a înfiinţat un comitet care va decide pentru a doua oară aderarea, după ce un raport din 2015 recomanda acest pas.

În general, reglementările în ţările din Nordul Europei sunt mai stricte. Uniunea bancară acoperă toate ţările din zona euro dar statele UE din afara zonei, cum ar fi Suedia şi Danemarca, pot adera, precizeaza agerpres.