Într-un pasaj al unei analize datând din luna aprilie a acestui an, NSA subliniaza, printre altele, ca problemele legate de politica externă a UE, de comerţ internaţional şi de stabilitate economică figureaza ca obiective prioritare ale supravegherii, potrivit săptămânalului. Serviciul american a creat o scală de la 1 ("cel mai înalt interes") la 5 ("interes scăzut") si unde respectivele trei teme sunt incadrate la un nivel de prioritate 3, mentioneaza Der Spiegel, care afirmă că a consultat documente provenind de la Snowden.

Alte chestiuni, precum cele referitoare la noile tehnologii, securitatea energetică şi probleme în domeniul alimentaţiei nu prezinta, se pare, un interes deosebit pentru americani, lor fiindu-le atribuit nivelul de prioritate 5, potrivit aceleiaşi surse. Între ţările-tinta ale NSA, Germania este plasata la acelaşi nivel cu Franţa şi Japonia, dar înaintea Italiei şi Spaniei. Prioritate este acordată problemelor de politică externă din Germania, stabilităţii economice şi pericolelor la adresa finanţelor, care sunt clasate la nivelul de prioritate 3.

Der Spiegel a scris la sfârşitul lui iunie, bazându-se pe documente furnizate de Edward Snowden, că NSA, acuzată de spionarea comunicaţiilor electronice la nivel mondial prin programul PRISM, a luat ca ţinte sedii ale Uniunii Europene la Bruxelles şi Ambasada UE la Washington. Delegaţia UE la ONU a făcut obiectul unei supravegheri similare, potrivit Der Spiegel. Aceste dezvăluiri au provocat o puternică emoţie la Bruxelles.