A fost o ultima intrevedere cu David Cameron in calitatea acestuia de sef al executivului de la Londra. O intalnire marcata de emotii, dupa cum au recunoscut participantii. "Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana, dar nu va intoarce spatele Europei", a spus premierul demisionar, care va pleca la inceputul lunii septembrie din resedinta oficiala de pe Downing Stret 10, lansand succesorului sau misiunea de a activa articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care declanseaza procesul negocierilor formale.

Cameron a precizat ca tara sa doreste sa fie gasita cea mai buna formula de parteneriat cu UE, catalogand drept imposibila "obtinerea de beneficii fara costuri", contrar a ceea ce au dat de inteles partizanii iesirii din UE. 

"Nu avem la dispozite luni de meditatie inainte de a deschide negocierile de retragere a Regatului Unit", a venit repblica presedintelui Comisiei europene, Jean-Claude Juncker. Venind in completare, cancelarul german, Angela Merkel, a precizat ca nu se asteapta ca Londra sa dea inapoi in privinta deciziei sale.

"Trebuie sa privim lucrurile cu realism. Nu este mmentul sa luam dorintele noastre drept realitate", a adaugat Merkel. in timp ce premierul olandez, Mark Rutte, a carui tara asigura presedintia rotativa a UE, a estimat ca Marea Britanie are nevoie de putin timp pentru a-si reveni dupa socul de joia trecuta. "Anglia s-a prabusit politic, monetar, constitutional si economic. Ar fi nepotrivit sa le cerem acum activarea articolului 50", a insistat el.

In acest context, presedintele francez, Francois Hollande, a enumerat conditiile viitoarelor relatii dintre UE si Regatul Unit. Potrivit spuselor sale, Marea Britanie trebuie, inainte de toate, sa accepte libera circulatie pentru persoane, capital, bunuri si sevicii, daca vrea sa-i fie pastrat accesul pe iata interna a Europei.

In opinia liderului de la Paris, Regatul Unit va suporta greul consecintelor economice negative ale iesirii din UE, urmari pe care Europa le poate evita gratie actiunilor Bancii centrale europene si ale statelor membre.