Reuniţi vineri Amsterdam la un consiliu informal ECOFIN, miniştrii economiei şi finanţelor din UE au sprijinit 'crearea unei liste cu ţările care nu cooperează' în materie de transparenţă fiscală si au fost de acord cu luarea de 'măsuri defensive coordonate ce vor trebui susţinute de Consiliul European, în strânsă colaborare şi în paralel cu OCDE, pentru stabilirea criteriilor internaţionale la acest capitol', a explicat preşedintele Eurogrupului.

In context, el a precizat ca reuniunea nu a adoptat nicio decizie efectivă, dar a fost confirmat sprijinul statelor UE faţă de planul prezentat de executivul comunitar pe 7 aprilie, ce menţionează elaborarea unei astfel de liste în şase luni. Olanda, ţară care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului European, a anunţat că va face tot posibilul pentru a obţine un consens european asupra criteriilor elaborării acestei liste înainte de luna iulie, când preşedinţia Consiliului European va fi preluată de Slovacia.

Dijsselbloem a susţinut că problema acestei liste este acum pentru el o prioritate şi a precizat că va propune celorlalţi miniştri din ECOFIN să adopte concluziile asupra acestei chestiuni la reuniunea de pe 25 mai. În acelaşi context, miniştrii europeni de finanţe au confirmat vineri demararea unui 'proiect pilot' pentru schimbul de informaţii despre adevăraţii beneficiari ai societăţilor offshore înregistrate în paradisurile fiscale.

În cadrul acestei întâlniri a fost abordată şi propunerea executivului comunitar ca toate companiile europene ce au o cifră de afaceri de peste 750 de milioane de euro să fie obligate să-şi publice pe propriile website-uri impozitele plătite în fiecare ţară europeană, dar şi în teritoriile considerate paradisuri fiscale. Această propunere a fost avansată înaintea izbucnirii scandalului Panama Papers şi a fost respinsă atunci public de ministrul german de finanţe Wolfgang Shaueble, mentioneaza agerpres..