"Avem nevoie de acele informaţii. De câte ori am auzit poveşti în ultimele luni că informaţia exista în baza de date a unei ţări dar nu a fost găsită pentru că nu şi-a găsit calea către autoritatea competentă din altă ţară care ar fi putut să acţioneze?", s-a întrebat retoric Juncker. El a subliniat că securitatea frontierelor înseamnă că schimbul de informaţii trebuie prioritizat. "Pentru acest lucru vom întări Europol, oferindu-i acces mai bun la bazele de date şi mai multe resurse", a dat asigurări Juncker.

Preşedintele Comisiei Europene a subliniat faptul că statele trebuie să dea dovadă de solidaritate în gestionarea crizei refugiaţilor. "Solidaritatea trebuie să vină din inimă. Nu poate fi forţată", a afirmat el, în plenul PE. "Avem încă multe de făcut în domeniu şi trebuie să ştim ce indivizi ne trec frontierele", a spus Juncker.

"Statele membre şi instituţiile trebuie să coopereze strâns pentru a înfiinţa 200 de posturi de grăniceri şi a desfăşura 50 de autovehicule la frontiera cu Bulgaria. Ne-am dori să implementăm acest lucru până la finalul anului", a arătat Jean-Claude Juncker.

Preşedintele CE a vorbit şi despre extinderea planului de investiţii ale UE pentru Africa şi vecinătatea sa, care are potenţialul de a aduna 44 de miliarde de euro în investiţii. "Poate ajunge până la 88 de miliarde de euro dacă statele membre contribuie", a spus el. Juncker a apreciat că noul plan va oferi un colac de salvare pentru cei care altfel ar fi nevoiţi să întreprindă "călătorii periculoase", scrie agerpres.

În ceea ce priveşte conflictul din Siria, el a insistat asupra faptului că este necesară o strategie europeană pentru Siria. "Federica Mogherini ar trebui să aibă un loc la masa de negocieri la care se stabileşte viitorul Siriei", a mai spus Juncker.