Uleiul de masline nu va mai fi servit, in restaurantele din UE, in traditionalele recipiente de sticla, pentru ca unele localuri si-au inselat clientii, oferindu-le alte produse de proasta calitate. Prin urmare, incepand de anul viitor, uleiul de masline va fi servit in pliculete de unica folosinta, etichetate corespunzator.

„Este o masura de protectie a consumatorilor. Vrem sa fim siguri ca, daca un client doreste un ulei de masline de o anumita calitate, el va primi ceea ce achita pe nota de plata”, a explicat un purtator de cuvant al executivului european, Olivier Bailly. In opinia oficialilor UE, recipientele de sticla incalca normele de igiena. In plus, ele sunt umplute cu produse ieftine si de calitate inferioara, adica altceva decat solicita clientii.

Reactiile politicienilor europeni la aceasta decizie nu au intarziat sa apara. „In conditii de criza si de neincredere la adresa Comisiei Europene, sunt probleme mai importante de rezolvat decat interdictia sticlelor pentru uleiul de masline in restaurante”, a declarat, in acest sens, europarlamentarul britanic Martin Callanan.

In acest context, Bruxelles a precizat ca nu intentioneaza sa adopte masuri similare pentru uleiul de floarea soarelui, sare, pipei sau alte produse folosite in restaurante. Daily Mail precizeaza ca 70% din productia mondiala de ulei de masline revine Uniunii Europene.