Razboi mediatic? Greu de spus: stirile privind situatia din Ucraina in general si din Crimeea in special se succed cu o rapiditate extraordinara. Unele citeaza surse oficiale, altele fac referire la surse care prefera sa nu le fie declinata identitatea. Unele informatii se dovedesc adevarate si se confirma. Altele nu. De altfel, in acest conflict care opune Ucraina si Rusia si care a aruncat in aer linistea comunitatii internationale, dezmintirile sau precizarile se succed la fel de repede.

Citand surse ale Ministerului ucrainean al apararii, agentia Interfax-Ukrainy a anuntat ca Flota rusa la Marea Neagra a lansat un ultimatum, prin care armata ucraineana din Crimeea este pur si simplu somata sa se predea pana in zorii zilei de 4 martie. In caz contrar, „in Crimeea vor fi luate cu asalt subunitatile si unitatile fortelor militare ucrainene de pe teritoriul Peninsulei”.  Imediat a venit dezmintirea.

In replica la afirmatiile Ministerului ucrainean al apararii, institutia similara din Rusia a negat existenta unui asemenea ultimatum. „Informatia este o gluma proasta”, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului rus al apararii, citat de Vedomosti. Nimeni din Flota rusa nu a formulat nici un fel de ultimatum, a subliniat oficialul rus.

Pe acest fundal, surse diplomatice au declarat ca Moscova a solicitat convocarea Consiliului de securitate al Natiunilor Unite. „Consiliul de securitate al ONU va organiza, in noaptea de luni spre marti, o a treia consfatuire dedicata situatiei din Ucraina, dar de aceasta data la rugamintea Rusiei, au precizat respectivele surse, citate de Reuters.