Ultimul conducator rus care si-a anuntat despartirea de sotia lui a fost Petru cel Mare. In 1697, aflat prin Europa, Petru a trimis acasa o porunca: sotia lui Evdokia, pe care a luat-o de nevasta la insistenta mamei tarului, Natalia Naryshkina, sa fie tunsa si bagata la manastire. In acele vremuri, tunsul era similar divortului.

Ulterior, intr-un manifest aparut in legatura cu printul Aleksei – fiul lui Petru din prima casatorie si care ulterior a fugit peste hotare din cauza conflictelor cu tatal sau, tarul a explicat motivele deciziei sale invocand „incapatarea sotiei si banuielile care au planat asupra ei”. Era vorba, evident de implicarea Evdokiei in complotul impotriva lui Petru I.

Evdokia s-a impotrivit, a cerut indurare patriarhului, in zadar insa. Se spune ca, initial, Petru ar fi vrut sa-si condamne sotia la moarte, dar, intr-un final, a recurs la o solutie „mai civilizata” a problemei. In 1698, Evdokia a fost dusa sub convoi la Manastirea Suzdal, unde prin traditie erau trimise printesele. Dupa ce o perioada a incercat sa-si uite supararea in bratele amantelor, Petru si-a gasit linistea alaturi de Marta Skavronska, aceeasi care, 20 de ani mai tarziu, va deveni imparateasa Ekaterina I. Petru cel Mare a fost, practic, ultimul mare conducator al Rusiei care a pus capat casatoriei cu sotia legitima.

In dinastia Romanovilor, divortul nu s-a practicat, ceea ce, desigur, nu a insemnat ca viata lor de familie a fost numai lapte si miere. Spre exemplu, Aleksandr al II-lea nu a trait, practic, cu sotia lui ultimii ani ai domniei sale. A preferat sa locuiasca impreuna cu a doua familie – vechea lui iubire Ekaterina Dolgorukaia, de la care a avut patru copii.

In ceea ce-l priveste pe Stalin, prima lui sotie, Ekaterina Svindze, a murit de tifos, iar a doua, Nadejda Allilueva, care i-a nascut cei doi copii, Vasili si Svetlana, a incercat de cateva ori sa se desparta. Din surse neonfirmate oficial se pare ca Nadejda a plecat de doua ori, dar s-a intors la Stalin de fiecare data. Dar, dupa o noua cearta cu sotul, in noiembrie 1932, ea a parasit cu scandal apartamentul, pentru ca a doua zi sa se sinucida, tragandu-si in glonte in inima. Ceilalti lideri sovietici au convietuit cu partenerele lor relativ pasnic, ba unii au dus chiar o viata fericita, cum este cazul lui Mihail Gorbaciov, scrie presa rusa.