Initial, astronomii au crezut ca este o cometa. Acesti bulgari de gheata care vin, deseori, de la marginile Sistemului solar, faimosul nor Oort situat la o distanta de 20.000 pana la 30.000 de ori mai mare decat Soarele de Terra. Dar dupa sase zile de observatii, oamenii de stiinta au constatat ca obiectul evolueaza pe o traiectorie hiperbolica. Adica se roteste in jurul Soarelui, dar vine din afara Sistemului solar, unde nu va ramane insa.

S-a observat, de asemenea, ca obiectul se deplaseaza mult mai rapid decat alte comete descoperite in 2017. Viteza lui se apropie de 100.000 kliometri pe ora, suficient pentru a se elibera de atractia gravitationala a astrului nostru.

Minor Planet Center, organismul Uniunii atronomice internationale, care observa corpurile de mici dimensiuni ale Sistemului solar, a cerut comunitatii sa observe obiectul cat inca mai este timp. Problema este ca bolidul spatial se indeparteaza de noi. Dupa ce s-a apropiat de Soare la 9 septembrie si a trecut la 30 de milioane de kilometri (o azvarlitura de bat la scara Sistemului solar) de Terra, el va nu va mai fi vizibil curand.

"Este foarte putin stralucitor", explica Lucie Maquet. "Mai avem la dispozitie doar cateva saptamani, dupa care va fi foarte dificil de observat. Intre timp insa, Very Large Telescope a aratat ca, spre deosebire de alte comete, acest obiect nu elimina nici un fel de gaze. Prin urmare, Minor Planet Center a rebotezat obiectul in A/2017/U1, care desemneaza un asteroid. 

"Ceea ce inseamna ca nu exista gheata la suprafata. Dar este cam tot ce putem spune", subliniaza Maquet. "Natura hiperbolica a traiectoriei nu ridica nici un fel de dubii. Avand in vedere ca se situeaza in plan perpendiculat fata de cel in care orbiteaza planetele, nu a putut fi deviat de o planeta gigant. Originea extrasolara se confirma. Este teribil de excitant: este primul obiect din aceasta categorie".