Participarea ministrului american al apararii, James Mattis, alaturi de alti sapte colegi din statele NATO, la parada organizata de autoritatile ucrainene cu ocazia Zilei independentei tarii, nu a fost un simplu gest de curtoazie din partea Occidentului la adresa Kievului. A fost un mesaj pentru presedintele Vladimir Putin despre cine de partea cui este.

Fireste este prematur sa vorbim despre o coalitie anti-Putin. Dar, de-facto, conturile ei sunt deja stabilite. Iar aceasta coalitie in frunte cu SUA reprezinta astazi garantul independentei Ucrainei, subliniaza autorul articolului. Nu este de mirare ca evenimentul a isterizat, pur si simplu, presa rusa.

Soldati NATO marsaluind pe strazile Kievului! A fost ca un vis urat pentru Putin, mai ales ca printre invitati s-a numarat insusi seful Pentagonului!. Cu doua decenii in urma, Kremlinul a incercat sa transforme Ucraina intr-un stat dependent, o zona tampon intre Rusia si Occident. Pana in 2014, ucrainenii au depins de Rusia din punct de vedere politic si economic.

De atunci insa, situatia s-a schimbat radicat si, fara indoiala, "lumea rusa" nu va mai fi niciodata asa ca inainte, iar vizita lui Mattis a pus punct speculatiile privind o posibila negociere intre Washington si Moscova legate de soarta peninsulei Crimeea si a regiunii Donbas. Nu, o asemenea targuiala nu va exista. Seful Pentagonului a dat foarte clar de inteles ca SUA sunt de partea Ucrainei.

Si nu e vorba de sustinere morala. Este evident ca Donald Trump si administratia lui au nevoie de victorii pe arena politicii mondiale. Donbas si Crimeea constituie acel camp tactic, unde SUA isi pot folosi oportunitatile. Nu numai diplomatice. Furnizarea de armament letat Ucrainei ar modifica total situatia din Donbas si, pe viitor, si in Crimeea, scrie Deutsche Welle.