Expertii institului nu au exclus varianta unui accident la un reactor nuclear, precizand, totodata, ca, dupa toate probabilitatile, ar fi vorba despre un accident la o instalaţie de tratare a combustibilului nuclear sau la un centru de medicină radioactivă. IRSN a sublinait ca nu a existat vreun impact asupra sănătăţii oamenilor sau a mediului în Europa.

IRSN, organism pe probleme tehnice din cadrul autorităţii franceze de reglementare în domeniul nuclear ASN, a transmis într-un comunicat că nu poate preciza cu exactitate locul de unde a fost eliberat materialul radioactiv, dar că, în urma unei analize meteorologice, cea mai plauzibilă zonă ar fi una de la sud de Munţii Urali, între Urali şi fluviul Volga.

Adica undeva in Rusia sau, poate, Kazahstan. "Autorităţile ruse au spus că nu au cunoştinţă de vreun accident pe teritoriul lor", a declarat directorul IRSN, mentionand ca autorităţile din Kazahstan nu au fost contactate inca. Potrivit afirmatiilor sale, măsuratorile efectuate în ultimele săptămâni au identificat niveluri ridicate de ruteniu 106, un nuclid radioactiv ce rezulta din divizarea atomilor într-un reactor nuclear şi care nu apare în mod natural.

IRSN estimează că în acest caz cantitatea de ruteniu 106 eliberat a fost mare şi că, dacă un accident de această magnitudine s-ar fi întâmplat în Franţa, ar fi fost nevoie de evacuarea sau punerea la adăpost a populaţiei pe o rază de câţiva kilometri, noteaza agerpres.