"Astfel, în ziua în care de noi se va apropia un obiect cosmic cu adevărat periculos, vom avea deja o experienta in acest sens", a adăugat acelaşi cercetător. Exerciţiul este coordonat de Universitatea Maryland din SUA, cu participarea NASA, ESA şi a mai multor observatoare astronomice.

Asteroidul 2012 TC4, care are un diametru cuprins între 15 şi 30 de metri, va trece joi printre Terra şi Lună. "Este un obiect cosmic foarte mic, de mărimea unei case mai mari", a precizat Koschny. El se va afla la o distanţă mai mică de 44.000 de kilometri faţă de planeta noastră, însă "nu există niciun pericol, inclusiv pentru sateliţi", a declarat pentru AFP astronomul Michael Kelley de la departamentul de Studii Planetare din cadrul NASA.

Asteroidul se va afla dincolo de zona în care se află sateliţii geostaţionari. Cel mai îndepărtat dintre aceştia se găseşte la o distanţă de 36.000 de kilometri în raport cu Terra. "În esenţă, nu există nimic deosebit referitor la trecerea acestui asteroid. Acest lucru se întâmplă destul de frecvent. Ceea ce face acest eveniment să fie special este faptul că noi am decis să folosim acest obiect cosmic pentru un exerciţiu de apărare planetară" contra asteroizilor, a dezvăluit Michael Kelley.

Mai multe observatoare astronomice din lume îşi vor îndrepta telescoapele spre acest asteroid în momentele în care acesta se va apropia treptat de Terra. El va apărea pe bolta cerească sub forma unui mic punct strălucitor. În momentul trecerii pe lângă Pământ a asteroidului, observatoarele vor trimite informaţiile recoltate mai multor centre de gestionare a situaţiilor de urgenţă. "Vom vedea dacă datele pe care le vom expedia sunt bine înţelese, dacă sunt clare şi dacă trebuie să îmbunătăţim anumite lucruri", a explicat expertul.

Asteroidul nu va fi vizibil cu ochiul liber, însă astronomii amatori care vor fi echipaţi cu telescoape performante vor avea şansa de a obţine imagini cu acest obiect cosmic.În Europa, acel moment se va petrece în timpul zilei (05.41 GMT, 08.41 ora României, n.r.). "Însă el va fi vizibil pentru observatoarele europene în noaptea de miercuri spre joi", a subliniat Rudiger Jehn, cercetător în departamentul Near-Earth Objects din cadrul ESA, scrie agerpres.