Potrivit precizarilor furnizate de NASA, urisaul « bolid » spatial 1998 QE2 se va afla la o distanta de 5,8 milioane de kilometri de suprafata pamantului, de 15 ori mai departe decat Luna. Totusi, este insa cea mai mare apropiere de Planeta albastra din ultimii 200 de ani.

Cercetatorii Agentiei spatiale americane s-au pregatit pentru vizita oaspetelui cosmic – ei intentioneaza sa efectueze o sondare radar a obiectului, pentru a obtine date privind compozitia lui, forma si orbita de zbor. Informatii care ii vor ajuta pe oamenii de stiinta sa afle mai multe despre originiea asteroidului si sa anticipeze pe viitor traiectoria de deplasare a acestor roci gigant.

« 1998 QE2 va fi o tinta ideala pentru observatii radar si vrem sa obtinem o serie de imagini de inalta rezolutie, care ne vor permite sa ne imbogatim cunostintele despre aceste corpuri spatiale », a declarat astronomul american Lance Benner. Asteroidul este de noua ori mai mare decat nava de croaziera Queen Elizabeth2, care poate gazdui lejer peste 17.000 de persoane. 1998 QE2 a fost descoperit la 19 august 1998 de participantii la proiectul american LINEAR, de depistare a asteroizilor.

Printre altele, peste cativa ani, NASA intentioneaza sa trimita spre asteroidul 1999 RQ36 o sonda. Problema este ca acest obiect spatial reprezinta un potential pericol pentru Terra, cu care ar putea intra in coliziune in 2182. Pe baza datelor astfel obtinute se va putea calcula cum caldura Soarelui ar putea modifica traiectoria lui de deplasare.