Într-un raport elaborat împreună cu firma de modelare a riscurilor Cyence, Lloyd's a examinat doua scenarii din punctul de vedere al pierderilor economice: un atac informatic al unui furnizor de servicii de tip cloud, care ar provoca daune estimate la 53 de miliarde de dolari, şi atacuri asupra sistemelor de operare a calculatoarelor utilizate de un număr mare de companii din întreaga lume, cu pierderi de 28,7 miliarde de dolari.

"Trebuie să oferim aceste scenarii pentru a ajuta companiile de asigurări să înţeleagă mai bine expunerea lor la riscurile cibernetice, astfel încât să îşi îmbunătăţească managementul portofoliului şi evaluarea riscurilor, să fixeze limite adecvate şi să se extindă, cu încredere, această nouă piaţă de asigurări", a explicat directorul general de la Lloyd's of London, Inga Beale.

Costurile economice ale atacului ipotetic asupra furnizorului de servicii cloud ar depăşi cu mult costurile globale de opt miliarde de dolari provocate de virusul WannaCry, care în luna mai s-a răspândit în peste 100 de ţări, susţine Cyence. În mod normal, costurile economice includ întreruperea afacerilor şi repararea computerelor.

Raportul celor de la Lloyd's vine după un avertisment lansat de Guvernul american către firmele din sectorul industrial despre o campanie de atacuri care a vizat sectoarele nuclear şi energie. În luna iunie, un atac al unui virus denumit 'NotPetya' s-a răspândit din Ucraina la nivel global. Virusul a afectat computere, făcând inoperabile sau afectând activitatea porturilor, cabinetelor de avocatură şi uzinelor din întreaga lume. Cyence a estimat că virusul 'NotPetya' a provocat costuri economice de 850 milioane de dolari, relateaza agerpres.