Aparatul este cu adevarat impresionant. Propulsat de sase reactoare si avand fuzelaj dublu, avionul a fost dezvaluit de Stratoluach, societate finantata de Paul Allen. Echipat cu 28 de roti, el cantareste peste 230 de tone de are o anvergura de 117 metri, la o lungime care depaseste 72 de metri.

Avionul este capabil sa transporte si sa lanseze o racheta pentru a plasa pe orbita joasa a Pamantului sateliti sau alte echipament. Creatorii aparatului afirma ca sistemul propus de ei aduce un plus de flexibilitate comparativ modelul tradional, cu decolare a rachetei de la sol. De asemenea, cel mai mare avion din lume ar putea imbarca oameni la bord.

Proiectul a fost lansat in 2011 de Paul Allen si de inginerul Burt Rutan. "Este o etapa istorica in ambitia noastra de a concretiza viziunea lui Paul Allen, aceea de a normaliza accesul la zborurilor la joasa altitudine", a subliniat, la randul sau, Jean Floyd, responsabil al Stratolauch Systems Corporation. "Este primul zbor de acest gen si trebuie sa ramanem rigurosi in faza de testare", amentionat el. Primul zbor de incercare este prevazut pentru 2019.

Acest avion urias marcheaza o noua etapa in cucerirea spatiului, "misiune" care a atras mari patroni din domeniul informaticii si Silicon Valey. Elon Musk, fondatorul SpaceX si a masinilor electrice Tesla, demonstreaza ambitii inimaginabile. Convingerea lui? Omenirea trebuie sa colonizeze alte planete pentru a supravietui.

La randul sau, Jeff Bezos, patronul companiei Amazon, nu ezita sa-si foloseasca averea pentru a cuceri spatiul. Miliardarul american investeste masiv in start-up-ul lui Blue Origin, care dezvolta nave pentru turismul spatial. El doreste, in egala masura, sa creeze un serviciu de livrari intre Terra si Luna. Cu masivul sau avion, Paul Allen respecta, oarecum, aceasta linie.