Concluzia apartine ziarului german Die Welt, care a analizat inregistrarile video in care apare vrecvent un cecen cu barba roșcata. De exemplu, în rețea exista inregistrarea lui al-Shishan care împreună cu alți militanți anunta despre desfiintarea graniței dintre Irak și Siria. El este prezent, de asemenea, si in inregistrarea cu anunțarea Califatului.

Publicatia germana considera ca al-Shishan, originar din Caucazul de Nord, a preluat comanda militară în Mosul, după moartea fostului comandant al-Anbar.

Numele real al lui al-Shishan, potrivit publicației, este Tarhan Batirashvili. Acesta s-a fi născut în Cheile Pankisi din Georgia, fosta republica sovietica in care a facut si armata. Dupa satisfacerea serviciului militar a ajuns in penitenciar. După liberare, a plecat în Turcia, iar de acolo in Siria. Porecla Omar al-Shishan, in traducere Omar Cecenul, a primit-o în Siria, unde a comandat gruparea  "Armata imigranților și partizanilor" afiliata  "Al-Qaeda".

Mass-media a anuntat in mod repetat despre uciderea lui al-Shishan: în februarie și septembrie 2013, și apoi - in luna mai a acestui an.

Site-ul "Politica din Caucaz", citeaza AP care sustine ca Omar Cecenul este cecen de etnie, dar ca acesta nu este nascut in Caucazul de Nord. Această versiune este susținută de faptul că Al-Shishan vorbeste prost limba rusă și nu ezita să cerșească bani pentru jihad, lucru care pentru cecenii din Rusia este de neconceput, acestia preferand să se împrumute.

Mentionam faptul ca muhajirii (termen arab care desemneaza imigarnti) - descendenți ai cecenilor care s-au mutat în a doua jumătate al secolului al XIX-lea în Orientul Mijlociu, trăiesc astazi în Iordania, Siria, Turcia si Irak. Un nou val de emigranți care au plecat din Cecenia în mijlocul anilor 1990 a dus la stabilirea de ceceni rusi în Turcia, Austria, Polonia, Germania, Franța și alte țări europene, dar și in SUA. În Siria, înainte sa inceapa razboiul civil, diaspora cecena era alcatuita din aproximativ 5.000 de persoane.