Procurorii federali au declarat că Fattah a folosit banii de campanie pentru a plăti datoriile fiului său student şi pentru a achita un un împrumut pentru campanie din donaţii şi burse federale. De asemenea, au fost puşi sub acuzare un membru al personalului său, un lobbyst, şi alte două persoane.

Într-o altă presupusă schemă, Fattah comunica cu persoane fizice în ramurile legislativă şi executivă într-un efort de a-l ajuta pe lobbystul Herbert Vederman să obţină un post de ambasador sau să fie numit în Comisia pentru Comerţ a SUA (United States Trade Commission). În schimbul eforturilor sale, Fattah a primit 18.000 de dolari de la Vederman "sub forma unei plăţi pentru achizitonarea unei maşini, care nu a fost cumparata niciodata", a declarat FBI.

"Congresmenul Fattah şi asociaţii săi au trădat încrederea publică şi au compromis încrederea în guvern", a afirmat  Zane Memeger, procurorul federal pentru districtul de est din Pennsylvania.  Acuzaţiile includ luare de mită, fraudă electronică, falsificare de înscrisuri, fraudă bancară, spălare de bani, fals în declaraţii la o instituţie financiară şi alte infracţiuni.

Fattah a negat implicarea "în orice ilegalitate, orice activitate ilegală şi orice deturnare de fonduri federale". Anchetatorii au urmărit atent activităţile lui Fattah timp de mai mulţi ani din cauza suspiciunilor de corupţie, a precizat Philadelphia Inquirer.