Cei doi generali constata, printre altele, un risc extrem de ridicat de conflict nuclear "accidental", in special in contextul crizei care afecteaza Ucraina si a deteriorarii relatiilor dintre Rusia si Occident.

Autorii articolului amintesc faptul ca epoca razboiului rece creat trei forme de recurgere la fortele nucleare strategice, printre care "prima lovitura", "a doua lovitura" si asa numitul atac de represalii.

In opinia lor, nimic nu indica faptul ca s-a renuntat la cele trei forme, mai ales ca principiul intimidarii nucleare mutuale este in vigoare intre Rusia si Statele Unite.

In virtutea principiului celei de-a "doua lovituri", atacul este realizat in functie de datele obtinute de sistemele de alertare, dupa detectarea lansarii unei rachete. Tinant cont de faptul ca durata de zbor a unei rachete strategice variaza intre 15 si 30 de minute, decizia trebuie adoptata foarte rapid, o graba extrem de periculoasa, sustin cei doi generali.

Cartwright si Dvorkin atrag atentia ca orice defectiune intervenita in sistemul de preventie rapida si orice provocare deliberata sunt susciptibile sa declanseze un razboi nuclear imediat. Iar propagarea pirateriei informatice face aceasta amenintare si mai plauzibila.

Pe acest fundal, generalii cer Washingtonului si Moscovei sa renunte la confruntare si la desfasurarea de manevre militare cu forte strategice nucleare pentru a elimina orice eventuale riscuri.