Landul german Schleswig-Holstein l-a avertizat pe fondatorul şi directorul general al Facebook, Mark Zuckeberg, că ar putea fi amendat cu 20.000 de euro, dacă reţeaua de socializare va cere în continuare utilizatorilor să-şi folosească online numele reale.


Autoritatea landului pentru reglementarea protecţiei datelor a informat în decembrie că legea germană dă utilizatorilor dreptul să folosească online pseudonime, potrivit cotidianului The Guardian, preluat de Wall Street Journal. Averea personală a lui Zuckerberg este estimată de Forbes la circa 14 miliarde de dolari.

În scrisori către Zuckerberg în California şi către Facebook Ireland Ltd în Dublin, comisarul Schleswig-Holstein pentru protecţia datelor, Thilo Weichert, a afirmat că actualele reguli ale Facebook, care cer utilizatorilor să-şi dezvăluie identitatea, încalcă legislaţia germană. "Este inaceptabil ca un portal american precum Facebook să încalce legea germană pentru protecţia datelor, fără nicio opoziţie şi fără perspectiva unei încetări a situaţiei", a scris Weichert.

Experţi în domeniu afirmă că este puţin probabil ca Facebook să se conformeze ultimei cereri privind respectarea legii din Germania. Compania a anunţat că va contesta în instanţă decizia. Nu este pentru prima dată când Facebook se confruntă cu autorităţile de reglementare din Schleswig-Holstein, potrivit The Guardian. În 2011, Schleswig-Holstein a interzis organizaţiilor locale să folosească butonul "like", întrucât considera că site-ul poate monitoriza astfel utilizatorii.

De asemenea, autoritatea pentru protecţia datelor din Hamburg a avertizat că un program de recunoaştere facială a Facebook încalcă legile germane privind dreptul la viaţă privată.