Cu mii de varietati existente in intreaga ume, marul ramane, prin excelenta, un fruct universal ... si simbolic. Iar asa cum se intampla destul de des, intelepciunea populara, care a observat virtutile marului, au fost confirmate, peste ani, de oamenii de stiinta. Mult timp s-a crezut ca faimoasa vitamina C i-a adus acestui fruct renumele de care se bucura, precum si dictonul: „an apple day kkps the doctor away”.

De cativa ani insa, cercetatorii au inceput sa descopere ca el contine, de asemenea, numerosi antioxidanti, care deschid un camp de actiune mult mai extins decat si-ar fi putut imagina cineva... Iata cel putin patru motive pentru care trebuie sa mancam mere pentru a ne pastra sanatatea.

1. Diminuarea riscurilor cardiace. Antioxidantii pe care ii contine marul, in special in coaja, au o actiune directa asupra sferei cardiovasculare, limitand tensiunea arteriala si reducand formarea cheaguri de sange, aflate la originea infarcturilor. Un recent studiu a scos a aratat, de asemenea, un scadere semnificativa la femeile aflate la menopauza care au mancat cel putin un mar pe zi timp de sase luni.


2. Are grija de silueta. Participantii la un studiu pe aceasta tema au avut, la final, numai motive de bucurie si mandrie: regimul cu mere le-a permis sa slabeasca, in medie, cu 3,3 kilograme. A nu se uita ca marul are putine calorii, are un impact asupra metabolismului, poseda un efect de taiere a poftei de mancare si regleaza digestia.


3. Protejeaza plamanii. Gratie actiunii lor anti-inflamatoare, consumul a doua pana la cinci mere pe saptamana este suficient pentru a reduce astmul sau afectiunile cailor respiratorii. Chiar la fumatori, capacitatile respiratorii pot fi ameliorate cu ajutorul marului.


4. Previne cancerul. „Colectia” de antioxidanti combinata cu vitamina C face din mar un aliment anti-cancer prin incetinirea cresterii celulelor canceroase, in special a celui de colon si plamani. Mai recent, cercetatorii au putut demonstra influenta directa a consumului de mere asupra tumorilor mamare.