"Aveti numeroase insule pustii care ar putea gazdui sute, ba chiar mii de imigranti", scrie Sawiris pe contul sau de Twitter. "Se poate incepe cu simple adaposturi temporare, dupa care pot fi angajat oameni care sa construiasca locuinte, scoli si spitale. Vom crea un stat nou de la zero, pe care il proclam independent si caruia ii voi spune Speranta. Daca situatia din Orientul Mijlociu se va indrepta, toti doritorii se pot intorce acasa", a continuat miliardarul egiptean, precizand ca este vorba o propunere oficiala adresata autoritatilor tuturor statelor europene.

In opinia omului de afaceri, o astfel de insula poate costa intre 10 si 100 de milioane de dolari, iar principalul obstacol in realizarea ideii sale rezida in nedorinta Greciei si Italiei de a instraina insulele. Intrebat de ce nu organizeaza un astfel de adapost in Egipt, Sawiris a explicat ca nu are o autorizatie in acest sens din partea autoritatilor si ca in Egipt nu s-ar gasi locuri de munca pentru refugiati.

Revista Forbes a evaluat averea lui Sawiris la 2,9 miliarde de dolari, locul zece in topul celor mai bogati oameni din lume. Omul de afaceri detine compania de telecomunicatii Orascom, care activeaza in Egipt, Liban si Pakistan. Tot lui ii apartine firma Kotyolink, singurul furnizor de servciii 3G in Coreea de Nord.