"In 20 ianuarie, Donald Trump s-a instalat oficial la Casa Alba, iar de atunci la varful departamentului de politica externa este vacuum. Rex Tillerson nu are nici marcat un adjunct. Cel pe care l-a dorit in aceasta functie, diplomatul de cariera Elliot Abrams a fost respins de consilierul lui Trump, Stephen Bannon", relateaza publicatia citata.

Iar fostul sef al gigantului energetic Exxon, care nu se prea descurca in politica internationala, ar fi avut nevoie de cineva care sa-l ajute la elaborarea unui concept de politica externa, crede Die Zeit. Desi, dupa cum constata The Washington Post, "politica externa a Statelor Unite se stabileste la Casa Alba".

"In tratativele cu reprezentatii presedintelui Trump, Departamentul de stat nu joace nici un rol", sustine Michael Fucs, dela Center for American Progress. "O stare de fapt care isi gaseste reflectarea inclusiv din punc de vedere financiar. Trump intentioneaza sa majoreze bugetul destinat Pentagonului cu 54 de miliarde de dolari, o parte din acesti bani fiind luati din fondurile care ar fi trebuit alocate Departamentului de stat. Prin urmare, institutia lui Tillerson va avea mai putin cu 40% decat anul trecut. Iar pentru a se incadra in acest buget, SUA vor fi nevoite sa inchida multe consulate", apreciaza Die Zeit.

In aceste conditii, multi se intreaba de ce a acceptat Tillerson rolul incredintat de Trump. "In fruntea companiei Exxon, el se afla la carma unui concern care actiona in intreaga lume, iar o adevarata armata de colaboratori asteptau ordinele lui. Acum el se ocupa de politica mondiala, fara a avea vreun angajat. Diplomatii care-l apreciaza pe Tillerson, ii lauda rabdarea si abordarea strategica a problemelor. Se descurca, sustin ei, gandeste in perspectiva!".

Poate seful Departamentului de stat nu a inteles inca faptul ca, politician fiind, el trebuie sa informeze presa in legatura cu ceea ce se intampla si, implicit, opinia publica. Din momentul preluarii mandatului, Tillerson nu a convocat nici o conferinta de presa. S-a multumit sa se fotografieze cu ziaristi la diferite evenimente oficiale, refuzand insa sa raspunda la intrebarile acestora".