Prima data, misteriorul oras s-a ivit printre nori deasupra localitatii Foshan, din provincia Guangdong. Ulterior, el i-a surprins pe locuitorii provinciei Jiangxi. In ambele cazuri, timp de cateva minute, cladiri cenusii au plutit pe cer, inainte sa dispara.

A fost suficient insa ca spiritele sa se incinga. Unii au vorbit despre existenta unui univers paralal, altii au mers pe teoria complotului. Cu imaginatia "intinsa" la maxim, conspirationistii au declarat ca fenomenul se inscrie in "proiectul Blue Beam", organizat de NASA pentru a impune omenirii o religie unica.

In realitate este vorba de o iluzie optima, asa numita Fata Morgana, mirajul. Din cauze meteorologice, imaginea oraselor a fost "proiectata" in nori. Pur si simplu, razele de lumina au fost deviate la trecerea printr-un mediu neomogen, în special prin straturi de aer aflate la temperaturi diferite.

Densitatea aerului cald este mai mică decât a celui rece. Razele de lumină parcurg mai intâi straturile mai reci de aer, apoi vin în contact, sub un unghi de incidenţă relativ mic, cu păturile de aer mai calde şi sunt astfel dispersate până la obţinerea reflexiei totale.

In aceaste conditii, lucurile capata dimensiuni mai mari, desprinse de sol. Principilul este similar aparitiei unei oaze in plin desert.