Preţul de referinţă al aurului la Londra - "London fix" - este publicat de două ori pe zi de firma London Gold Market Fixing Ltd., după câte o teleconferinţă la care participă Barclays, Deutsche Bank, Bank of Nova Scotia, HSBC Holdings şi Societe Generale.

Tiparele neobişnuite de tranzacţionare înregistrate pe piaţa de la Londra în jurul orei 15:00, moment în care este stabilit preţul folosit ca referinţă în conferinţa privată de către cei cinci mari traderi de aur, indică o înţelegere secretă şi ar trebui investigate, arată într-o notă de cercetare Rosa Abrantes-Metz, profesor la Stern School of Business a Universităţii New York, şi Albert Metz, unul dintre directorii operaţionali ai Moody's.

"Structura indicatorului de referinţă indică o înţelegere secretă şi manipulare, iar datele empirice sugerează stabilirea artificială a preţului. Probabil participanţii (la stabilirea preţului, n.r.) colaborează între ei", arată cei doi.

Lucrarea de cercetare este prima care ridică posibilitatea ca cele cinci bănci care supraveghează în prezent indicatorul, folosit timp de un secol, să fi colaborat pentru manipularea cotaţiei de referinţă.

Autorităţi din mai multe ţări analizează piaţa aurului, de circa 20.000 de miliarde de dolari, în contextul unor investigaţii de amploare privind manipularea unor indici de referinţă folosinţi pentru dobânzi şi cursul valutar.

Oficialii London Gold Market Fixing, compania care stabileşte cotaţia de referinţă pentru piaţa aurului şi este deţinută de cele cinci bănci, au precizat că cererile pentru comentarii trebuie transmise grupului Societe Generale, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a grupului.

Abrantes-Metz consiliază în privinţa indicilor financiari UE şi Organizaţia Internaţională a Comisiilor pentru Pieţe de Capital. Lucrarea sa din 2008, "Manipularea Libor?" a ajutat la descoperirea manipulării ratei interbancare de la Londra. Mai multe bănci, inclusiv Barclays şi UBS, au primit în total amenzi de circa 6 miliarde de dolari în acest caz.

Cotaţia aurului este stabilită zilnic în urma unor şedinţe, desfăşurate la 10:30 şi 15:00 (ora Londrei), ale celor cinci bănci membre ale grupului. Conferinţele telefonice durează de obicei 10 minute dar pot depăşi şi o oră.

Băncile declară câte lingouri de aur vor să vândă sau să cumpere la actualele preţuri spot, în interes propriu şi pentru clienţi. Preţul este redus sau crescut până când cantităţile de aur pe care băncile vor să le vândă sau să le cumpere se încadrează în limita a 50 de lingouri, circa 620 de kilograme. Când se coboară sub acest prag, este stabilit preţul.

Traderii transmit schimbările în ofertă şi cerere clienţilor în timpul şedinţei şi primesc noi comenzi de vânzare şi cumpărare, potrivit site-ului companiei London Gold Market Fixing, pe care sunt publicate rezultatele. La 15:00 joi, preţul a fost stabilit la 1.332,25 dolari pe uncie. Procesul nu este reglementat, iar cele cinci bănci pot tranzacţiona aur şi instrumente derivate în timpul şedinţei.