Băncile europene au fost supuse la o serie de teste de stres în 2014 în ideea de a face sistemul financiar mai rezistent la criza economică, în condiţiile în care BCE a preluat atribuţiile de supervizor al celor mai mari bănci din zona euro. Testele de stres sunt un prim pas spre un control mai coordonat al sistemului financiar din zona euro. Obiectivul Comisiei Europene este o piaţă unică de capital în cele 28 de state membre UE, scrie agerpres.

'Va avea loc o nouă rundă de teste de stres anul viitor. Însă aceasta ar putea afecta un număr mai mic decât cele 123 de bănci pe care le supervizăm în mod direct', a declarat Daniele Nouy, a adăugând că BCE derulează teste mai mici cu privire la anumite chestiuni specifice în mod curent.

De asemenea, Nouy a reafirmat ca băncile greceşti rămân solvabile, o calitate indispensabilă pentru a putea continua să beneficieze de finanţările de urgenţă oferite de banca centrală. 'Autoritatea de supervizare bancară din Grecia a făcut o treabă bună în ultimii ani pentru a recapitaliza şi restructura sectorul financiar', a spus Daniele Nouy, apreciind că băncile elene nu au fost mai bine pregătite pentru o 'perioadă dificilă' ca acum.

Începând din noiembrie 2014, mecanimsul european de supervizare bancară este responsabil în mod direct de supravegherea a aproximativ 123 de grupuri bancare europene. Această autoritate, care operează sub egida BCE, a derulat anul trecut o vastă analiză a activelor bancare din zona euro precum şi teste de rezistentă care au scos în evidenţă nevoile de capital ale mai multor instituţii financiare din regine. Un test de rezistenţă este o simulare a mai multor scenarii diferite de criză financiară prin care poate fi testată soliditatea instituţiilor bancare.