„Ca oras situat la 2 kilometri de UE, Rava-Russkaia este, din punct de vedere spiritual, cultural si istoric, parte a Europei”, a declarat edilul. „Va rugam, nu-i ascultati pe politicienii si functionarii care, in marea lor majoritate actioneaza impotriva intereselor Ucrainei. Ascultati-i pe oamenii simpli, care spus Europei, acordului de asociere”, a indemnat primarul.

Apelul survine dupa ce, joi, guvernul de la Kiev a decis sa stopeze pregatirile in vederea incheierii unui acord de asociere cu UE, motivandu-si hotararea prin necesitatea dezvoltarii relatiilor economice cu Rusia si Comunitatea statelor independente (CSI).

Venind cu mai multe argumente, premierul ucrainean, Nikolai Azarov, a declarat, inainte de toate ca situatia creata nu trebuie dramatizata si ca nu este cazul de isterie. Pur si simplu, a explicat el, Ucraina nu si-ar fi permis, din punct de vedere economic, o astfel de apropiere de UE, care presupune, printre multe altele, alinierea la standardele europene. Iar asta costa!

„Nu ne-am permis sa luam o astfel de decizie fara sa facem calculele aferente”, a declarat Azarov. Potrivit spuselor sale, implementarea standardelor europene si a normelor UE ar fi costat Kievul, „conform celor mai modeste calcule, aproximativ 150-165 miliarde de euro. Iar UE nu ne-a putut oferi decat 1 miliard de euro”, a subliniat seful executivului de la Kiev.