Catalogat drept o "capodopera" de presa internationala, dar aspru criticat in Rusia, de la presedintie pana la Biserica ortodoxa,  "Leviathan" descrie drama unui popor nevoit, pentru a supravietui, sa infrunte o birocratie nemiloasa.

De altfel, Andrei Zviaghinţev şi Oleg Neghin au scris scenariul inspirandu-se din intamplari reale. La fel de reale sunt si locurile unde s-a realizat filmul, unde intr-un fund de tara, un loc pe cat de dramatic, pe atat de fascinant.

Personajul principal este un mecanic (Alexei Serebriakov) dintr-un orăşel situat în Peninsula Kola, în nord-vestul Rusiei, care îl înfruntă cu toate puterile sale pe primarul (Roman Madianov) care a pus ochii pe terenul său.

Localitatile unde s-au realizat filmarile sunt situate la o distanta de o zi de mers cu trenul de la Moscova, dar la numai trei ore cu masina pana in Norvegia si aproape patru pana in Finlanda.

Potrivit datelor statistice, 90% din populatia regiunii Murmansk traieste in oras. La sate nu a mai ramas, practic, nimeni. Teriberka numara mai putin de 1000 de locuitori.

Desi multe dintre case zac in paragina, posta ajunge zilnic, copiii merg la scoala, in magazine gasesti ce-ti trebuie, iar seara, la caminul cultural, corul local repeta in fiecare seara.

Exista chiar si o fabrica de peste, iar salariile nu sunt simbolice. In schimb, acolo unde, candva, a fost un port de pescari, imaginea este dezolanta: barci rasturnate si pe jumatate distruse. Dar pe nimeni nu pare sa derajeze acest peisaj rupt parca dintr-un film apocaliptic.

Iarna, la Teriberka pot fi observate aurori boreale de o frumusete rara, natura incercand, parca, sa compenseze nepasarea oamenilor.

Pentru localnici, aparitia actorilor si a echipelor de filmare, cu toate bagajele lor, a fost ca un eveniment al mileniului, un semn ca viata lor s-ar putea schimba in bine. Acum, agentiile de voiaj din regiune propun turistilor excursii in aceste locuri.