Sâmbătă, regele Salman a infiintat un nou comitet anticoruptie, a carui conducere a fost incredintata prinţului moştenitor Mohammad bin Salman si care a decis arestarea mai multor înalţi oficiali şi oameni de afaceri din Arabia Saudită. Printre cei retinuti s-au numarat trei dintre cei mai bogaţi saudiţi, inclusiv Alwaleed.

Intreprinzatorul detine, printre altele, participaţii în banca americană Citigroup, reţeaua de socializare Twitter, firma de ride-hailing Lyft şi grupul media Time Warner. Recent, Kingdom Holding a cumpărat 16,2% din Banque Saudi Fransi - a cincea mare bancă din Arabia Saudită.

Aceasta operatiune de "epurare", cum a fost ea catalogata de analistii occidentali, are rolul de a consolida pozitiile printului mostenitor inainte ca regele Salman, tatal sau, in varsta de 81 de ani, sa transfere oficial puterea. La sfârşitul lunii octombrie, Mohammad bin Salman, 32 de ani, a promis o Arabie Saudită "modernă", distanţându-se de imaginea unei ţări mult timp considerate ca exportatoare a wahhabismului, o versiune strictă a islamului care se consideră că a inspirat numeroşi jihadişti din întreaga lume.

Prinţul moştenitor a lansat mai multe proiecte de reformă - dreptul pentru femei de a conduce maşinile şi deschiderea de cinematografe, mai ales - care marchează cea mai mare transformare culturală şi economică din istoria modernă a regatului. În acelaşi timp, el a procedat la consolidarea puterii sale politice, în special printr-un val de arestări de disidenţi, printre care clerici influenţi şi intelectuali.

In acest context, un economist de la o importantă bancă din Golf care a dorit să i se pătreze anonimatul a declarat că in Arabia Saudita nimeni nu crede că in spatele acestor arestari se află lupta impotriva coruptiei.  "E vorba de consolidarea puterii şi de nemulţumire din cauză că reformele sunt prea lente", a explicat acesta.