Serviciile germane de spionaj nu au obiceiul de a comunica presei documente cu continut exploziv referitoare la un aliat atat de puternic precum Arabia Saudita. Aparitia acestui raport a provocat ingrijorare la BND, dar si nemultumirea Riadului, care a protestat oficial.

Totusi, "nota interna" elaborata de expertii BND dezvaluite temerea ca Arabia Saudita ar putea sa devina un actor imprevizibil si periculos. Un fost ministru dintr-o tara din Orientul Mijlociu, a declarat in acest sens: "In trecut, sauditii obisnuiau sa-si anunte deschis intentiile si sa lanseze avertismente cand doreau sa dea jos un guvern care nu le era pe plac. Dar in ultimul timp, comportamentul lor s-a schimbat considerabil", a spus respectivul oficial sub acoperirea anonimatului.

BND enumera cateva domenii, unde Arabia Saudita a adoptat o politica mai agresiva. Spre exemplu, la inceputul anului trecut, Riad a incurajat crearea in Siria a unei formatiuni militare care reuneste combatantii miscarii Frontul al-Nosra, filiala a al-Qaeda. In Yemen, ea a angajtat un razboi impotriva fortelor armate nationale.

E adevarat, nici una dintre aceste aventuril ae printului Mohammed nu au dat rezultatul scontat, dar ele au consolidat pozitia oficialului saudit in interiorul tarii sale.